logo2
Balatonlelle Programok

TURISZTIKAI LÁTNIVALÓK

Római Katolikus templom

Árkay Bertalan műépítész tervezte. Érdekessége, hogy ez a déli part egyetlen vörös kőből emelt temploma. Belső díszítése, üvegablakai, az oltár feletti mozaik, az itt őrzött festmények mind páratlan művészi értéket képviselnek. – helyén már a XI. században Szent Kelemen tiszteletére emelt bazilika állt, ahol a vértanú halált halt pápa ereklyéit őrizték. A régi bazilika falmaradványai beépítésre kerültek.

Szt. Donát kápolna

Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére 1758-ban felszentelt barokk kápolna belső rendezésével, a késő barokk faoltárral mint egy kis ékszer díszíti Kishegyet. Talán túlzás nélkül kijelenthető, hogy ez Somogy megye legszebb műemlék kápolnája, a „villáműző” Szent Donátról (a szőlősgazdák védőszentje) elnevezett kishegyi Szent Donát kápolna. A parányi épület tájba illesztése és építészeti megformálása egyaránt rendkívüli. Koppány Tibor szerint 1757-58-ban építette Tóti Lengyel Gáspárné Sztranyay Julianna a családi szőlőbirtokukon. Tóth Péter tanulmánya szerint viszont: „A barokk stílusú kishelyi kápolnáról az 1815. Évi egyház-látogatási jegyzőkönyv tesz először említést. Eszerint báró Majtényi György építtette, de hogy mikor, arra már senki nem tudott válaszolni.” A kápolna vagyonnal nem rendelkezett, de a földesúr, gróf Széchenyi Ferenc minden szükséges dologgal ellátta. Évente két alkalommal tartottak misét benne: Szent Donát és Szent György napján. Ma már csak Szent Donát napján – a borhét ideje alatt – tartanak itt misét.

Rádpusztai romtemplom

A Tetves-patak partján találjuk a XIII. században épült késő-román templom feltárt és konzervált romjait s néhány régi sírkövet. Napjainkban hangulatos zenei eladásoknak ad otthont a nyár estéken.

CSALÁDI PROGRAMOK

Napfény strand és élményfürdő:

A Napfény strand és élményfürdő a település egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója. A strandon 2008-ban homokos partszakaszt alakítottak ki a tó medréből kikotort homokból, mely tengerparti hangulatot idéz, és a kisgyermekes családok paradicsomává vált már az átadás évében. Emellett itt található az élményfürdő is, ahol jelenleg három medence valamint egy szaunaház működik.

A gyermek- és felnőtt élmény medencék gyönyörű, mozaik kővel burkolt medencéi élményelemeket is tartalmaznak. Csúszdával, pezsgőfürdővel, nyakzuhannyal, masszázsfallal felszereltek.

>>> A strand hivatalos honlapja

Vidámpark

1991 óta üzemel a Balatonlellei Vidámpark, más néven az Élmények Birodalma, mely a nyári hónapokban üzemel. Több mint 20 játék, 4 dodgem 100 autóval, a család kedvence Hattyú és Speedy Gonzales hullámvasút, XXL Extreme és még rengeteg játék várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A karszalagos rendszer korlátlan játékhasználatot jelent a nyitvatartás alatt.

>>> A vidámpark hivatalos honlapja

Cirkusz Balatonlelle

Évek óta Balatonlellén vendégszerepel nyaranta a világhírű Magyar Nemzeti Cirkusz.

Közép-Kelet Európa legnagyobb utazócirkusza 70 tagú társulatával 50 idomított állattal évek óta várja hatalmas sátrába a szórakozni vágyó közönséget. Előadást követően lehetőség van állataik megtekintésére.

 

>>> A cirkusz programja

Sétálóutca:

A strandok nyújtotta kikapcsolódás után érdemes felkeresni Balatonlelle mediterrán hangulatú központját a Szent István teret és a hozzá csatlakozó sétálóutcát, ahol esténként több ezer ember gyűlik össze. E térből indul a platánfákkal szegélyezett Moló sétány is, melyen át egészen a Balaton partig sétálhatunk.

Afrika Múzeum:

Gróf Somssich Pongrácz híres Afrika vadász trófeagyűjteményét mutatja be. a kiállításnak otthont adó Szalay-kastély 1838-ban épült klasszicista stílusban, impozáns oszlopos tornáccal szegélyezve, a család címerével díszített timpanonnal.

Kishegy

A lellei határ kiemelkedő, észak-déli irányba húzódó, magas felszíni vonulata a Külső-Somogyi-dombsághoz tartozó Gamási-hát. A település határában a legmagasabb pont a Kishegy teteje, amely néhány méter híján eléri a tengerszint felett 300 m-es magasságot. Kiváló szőlőtermő terület, a messze híres lellei borok alapanyagai teremnek itt.

Itt található a Szent Donát, barokk kápolna is, vele szemben, a Jankovich család vincellérházából lett csárdában ételt-italt kaphat a betérő, s ráadásként a déli partról a legszebb panorámában gyönyörkodhet. Kishegy másik nevezetessége a parkerdő. A kánikulában is hűs levegő felüdít, a csend pedig elfeledteti a hétköznapok rohanását.

ÉTTERMEK

Egész évben nyitva tartó a Balatonpartközelében:

Kedvesem Bisztró kedvesembisztro.hu

Vitorlás Étterem https://vitorlas-etterem.hu/

Szezonális a kikötőben:

Sekli Étterem a kikötőben https://sekli.hu/

Kishegyen:

Hegyi Borterasz https://hegyiborterasz.hu/

Majthényi Présház Borozó https://majthenyi.hu/

Pócz Pincészet https://poczpinceszet.hu/

Zöld Ajtós Ház  https://www.facebook.com/azoldajtoshaz/

Ajánlatkérés